Perfectionisme en Stress

Heb jij last van stress door perfectionisme? Doe de test.

 

Symptomen 

je kunt perfectionisme aan de volgende signalen herkennen: 

 

bevestigingsdrang ik heb schuldgevoelens als ik niet voldoende voor anderen gezorgd heb
de dingen perfect willen doen als ik iets doe, moet het perfect zijn, anders doe ik het niet
laag zelfbeeld als ik naar mezelf kijk, zie ik vooral de dingen waar ik niet tevreden over ben
faalangst ik ben angstig wanneer er iets van mij wordt verwacht, waar een ander een oordeel over kan vormen
controle dingen moeten gebeuren op de manier die ik bedacht heb
piekeren ik blijf hangen in negatieve gedachten en voel me er slecht door
uitstelgedrag dingen die ik moet doen stel ik uit, iets in mezelf houdt me tegen
niet kunnen kiezen blijven afwegen, blijven vergelijken
groot verantwoordelijkheidsgevoel ik kan moeilijk delegeren of loslaten
doorgaan wat er ook gebeurt, ik geef niet op

 

Wat is perfectionisme

Discipline en doorzettingsvermogen zijn op zich mooie eigenschappen. Ze helpen je om je doelen te behalen. Zolang je jezelf accepteert en aardig voor jezelf bent is er niets aan de hand.

Wanneer je last hebt van perfectionisme ervaar je het leven als ingewikkeld, vol ‘moetens’ en stress. Je vindt het moeilijk om te weten wie je écht bent en wat je écht wil. Wat je denkt en wat je doet staat in het teken van wat de buitenwereld wil, en dat is erg vermoeiend. Dit gedrag ontstaat vaak als gevolg van angst. Het is een soort overlevingsmechanisme. Ergens in je leven ben je gaan denken dat je niet goed bent, zoals je bent. Als gevolg daarvan stem je jouw gedrag voortdurend af op je omgeving. Je past je aan, uit behoefte aan bevestiging en goedkeuring van de ander.

 

Stress

Perfectionisme is een grote bron van stress. Wanneer je je voortdurend aanpast aan de omgeving en erg streng bent voor jezelf, dan geeft dat grote druk. Met je denken onderdruk je je gevoelens; wie je écht bent.  Er zit veel ruimte tussen dat wat je zegt en doet aan de ene kant, en wie je écht bent en wat je het liefste wil aan de andere kant. Dat grote verschil geeft spanning en leidt vaak tot allerlei klachten. Je raakt moe, somber, geïrriteerd of ontlaadt je onrust met ongezond gedrag, zoals roken, drinken, eten of juist niet eten. De druk die je voelt kan leiden tot stress, burn-out, dwang en allerlei vormen van verslaving.

 

Terug naar jezelf

Om los te komen van deze druk hoef je niet te veranderen. Je bent goed zoals je bent. Je bent wel ver van jezelf af komen te staan. Rust en ontspanning is mogelijk, wanneer jij het contact met jezelf weer gaat herstellen. Je denken voert meestal de boventoon. Ook je gevoel krijgt graag de ruimte. Je mag weer leren voelen wie je bent en wat je het liefste wil. 

 

Herstel door ervaren

De manier om weer in contact met jezelf te komen is een kwestie van 'doen'. Als je bang bent om fouten te maken dan is er geen beweging meer. Er is geen scenario dat je kan volgen om “goed” te leven en de juiste keuzes te maken. Dus moet je leren uit ervaring. Dingen uitproberen, merken dat het pijn doet en niet goed voelt, je koers wijzigen, opnieuw proberen en zo verder tot je de juiste richting gevonden hebt. Dat betekent: telkens opnieuw fouten durven maken en hiervan leren. 

En dat hoef je niet alleen te doen. Dat doe je samen met mij. Ik weet uit ervaring dat deze weg niet gemakkelijk is, maar het levert je de vrijheid op, waar je nu zo naar verlangt.